Girevoy Sport eli GS on laji jossa kahvakuulia nostetaan mahdollisimman suuria toistomääriä 10 minuutin aikarajan sisällä. Liikkeinä ovat painonnostosta tutut rinnalleveto ja työntö sekä tempaus. Työnnössä miehet käyttävät kahta kuulaa ja tempauksessa yhtä, naiset nostavat pääsääntöisesti kaikki lajit yhdellä kuulalla, joskin poikkeuksia tehdään silloin tällöin.
Kahvakuulia kannatellaan koko suorituksen ajan, mikä antaa lajille oman leimansa. Lajin harjoittelu ja siinä kilpaileminen kehittää voiman lisäksi kuntoa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja sormiotteen kestävyyttä. Tavoitteellinen harjoittelu kehittää myös henkisiä ominaisuuksia ja helposti mitattavissa olevat tulokset lisäävät treenin mielekkyyttä.
GS sopii kaiken ikäisille ja kokoisille ihmisille, kilpailijoiden ikähaitari vaihtelee 14 ja 70 vuoden välillä. Harjoitteluun tarvitaan vain kahvakuula tai pari sekä pari neliömetriä tilaa, eli kyseessä on todella “jokamiehen painonnosto”. Suomessa järjestetään jatkuvasti ns. salikisoja jotka tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden kokeilla kisaamista ja sitä, miltä tuntuu ylittää itsensä ja oma mukavuusalueensa. Kilpailukutsuja julkaistaan seurojen omilla sivustoilla sekä kahvakuulaurheilun virallisessa tiedotuskanavassa. Kaikki suomalaiset kisatulokset on kirjattu Kalle Pyykkösen luomaan kahvakuulakisat.info -tietokantaan. SM-kisat pidetään kahdesti vuodessa, kaksiottelussa on kisattu keväisin ja Long Cycle:ssa syksyllä.
Girevoy Sport on alunperin kotoisin entisen Neuvostoliiton alueelta, mistä johtuen aktiivisinta lajitoimintaa on Venäjällä, Latviassa, Liettuassa, Virossa ja Ukrainassa. Laji on kuitenkin saanut yhä laajenevaa suosiota myös muun muassa USA:ssa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa, Kroatiassa, Australiassa Saksassa, Kreikassa, Ruotsissa, Norjassa…
GS:ia voisi verrata suomalaisille tuttuun sotilaspenkkiin, jossa nostetaan penkistä omaa painoa niin monta toistoa kuin mahdollista. Erona on kuitenkin se, että GS -kilpailussa kuulien paino on joka kilpailijalle sama, lähtien 8 kilosta, päätyen 2x 32 kiloon, ja pistemäärä määräytyy kisaajan painoluokan ja tehdyn toistomäärän mukaan.
Toinen iso ero on se, että kahvakuulalla tehtynä työntö ja tempaus ovat hyvin kokonaisvaltaisia liikkeitä: työnnössä käytetään lähes kaikkia vartalon etupuolen lihaksia ja tempauksessa selkäpuolen. GS-harjoittelu vahvistaa lisäksi erityisen hyvin lantionpohjan lihaksistoa ja hengityselimistöä, mistä on hyötyä sekä kaikissa muissa urheilulajeissa, että ihan arkisessakin elämässä.
Pohjimmiltaan lajissa on kyse kahvakuulan nostamisesta mahdollisimman hyvällä tekniikalla, eli GS on taitolaji ennen kaikkea. Tämä ei tarkoita sitä, että tekniikan pitäisi olla täydellistä kun aloittaa harjoittelun vaan sitä, että se väkisinkin kehittyy pitkissä sarjoissa.
Jos sinua kiinnostaa kahvakuulan nostaminen urheilumuotona, ota yhteyttä lähimpään kahvakuulaurheiluseuraan. Tervetuloa myöskatsojaksi ja kannustajaksi!
Pingback: Yleistietoa « Hakalanmäen Ryhti
Pingback: 2010 treenisuunnitelma « marks treeniloki