Kahvakuulaurheilun kansallinen ja kansainvälinen “maasto”

Vaikka kahvakuula onkin yksinkertainen väline, siihen liittyy paljon monimutkaisia lyhenteitä, tuotteita ja organisaatioita. Ja hieman sekavahan tuo lyhennekasa on mutta loppujen lopuksi asian ytimessä on kuulan nostaminen pään päälle. Tämän tekstin ja alla olevan kuvan tarkoitus on havainnollistaa kahvakuulaurheiluun liittyvää kenttää Suomen näkökulmasta, koska siitä aina välillä tulee kysymyksiä.

Kuten kuvasta näkyy, maailmalla on useita eri organisaatioita, jotka mm. järjestävät kansainvälisiä kisoja ja toimivat enemmän tai vähemmän urheiluliittojen kaltaisina. Suomalaisen nostajan kannalta oleellista on se, miten homma toimii täällä, koska jos treeni ja kisaaminen ei suju Suomessa niin ei se sitten suju kansainvälisestikään.Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin sellainen että Suomessa nostaminen sujuu kohtalaisen hyvin, tänä vuonna on kisattu jo SM:t kaksiottelussa ja lokakuun alussa on vuorossa Long Cycle. Lisäksi nostajien tekninen taso on noussut tasaisesti vuosien varrella. Toki aina toivotaan lisää kokeilijoita ja uusia nimiä lajin pariin haastamaan rohkeasti kokeneempia nostajia!

Painonnostoliitto on lajin kattojärjestö Suomessa, mikä tarkoittaa että sillä on vastuullaan kisasäännöt, edustusjoukkueiden nimeäminen kansainvälisiin kisoihin ja arvokisalupien myöntäminen seuroille. Seurat taas puolestaan mahdollistavat nostajien harjottelun, järjestävät kisoja ja tapahtumia sekä tarjoavat valmennusta jäsenilleen, kukin seura omien resurssiensa mukaan.

Suomessa on tätä kirjoitettaessa (tietääkseni, korjatkaa jos jotain puuttuu toim. huom.) 4 Painonnostoliittoon kuuluvaa seuraa, joissa on aktiivista kahvakuulaurheilutoimintaa: Suomen kahvakuula ry, Girevoy Sport Lieto ry, Kahvakuulaharjoittelu ry sekä Oulun Karateseura ry.

Kansainvälisillä liitoilla ei tällä hetkellä ole Suomessa virallista edustusta (Suomen kahvakuula ry oli aikaisemmin IUKL:n maaedustaja) mutta suomalaiset kisaajat eli Painonnostoliiton nimeämät edustajat ovat tervetulleita kaikkien eri organisaatioiden kisoihin, koska kaikilla on yhtä lailla motivaatio saada kisoihin innokkaita nostajia.  Nostajia on ollut niin IGSF:n, IUKL:n kuin WKC:kin kisoissa, IKFF on ainoa jossa ei taida suomalaisia olla vielä käynyt. Oli miten oli, jokaisessa on vastassa samat painot ja samat säännöt pääpiirteittäin, kuten kotimaassakin.

Vaikka kaikenlaiset lyhenteet ja organisaatiosekamelskat ovatkin omiaan vieraannuttamaan itse tekemisestä, parhaiten mukaan kahvakuulaurheilun maailmaan pääsee tulemalla rohkeasti kokeilemaan tai ainakin katsomaan nostamista. Seuraava mahdollisuus tarjoutuu jo 11.9. Hyvinkäällä, jossa on GS Cup:n osakilpailu, lajina tempaus. Seuraavaksi onkin sitten vuorossa Long Cyclen SM, joka mainittiin jo edellä. Muitakin kisoja on suunnitteilla loppuvuodelle, niistä enemmän kun jotain konkreettista tietoa on saatavilla. Tervetuloa mukaan nostamaan!

Ja kilpailemista vierastaville vielä rohkaiseva teksti erään painiseuran esittelystä:  “Kilpailuihin osallistuminen opettaa käsittelemään henkilökohtaisten voittojen ja tappioiden tunteita ja niihin kannattaa osallistua rohkeasti jo pienemmälläkin harjoittelu-kokemuksella.”

Kahvakuula ja kuntoilu fitness -maailmassa on vielä paljon tätä monimutkaisempi kuvioa, ehkä siitä oma juttunsa myöhemmin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *