Jukka Rajala

1. Kerro lyhyesti itsestäsi
Jukka Rajala, Elitra Oy
27 vuotias. Toiminut yksityisyrittäjänä valmennushommissa vuodesta 2004, joista noin 3 vuotta erikoistuen toiminnallisten harjoitteiden( mm. kahvakuulat, voimistelurenkaat, omakehonpainoharjoitteet) valmentamiseen

2. Minkälainen on liikuntataustasi?
Voimaharjoittelu alkoi 14 vuotiaana jääkiekon kautta. Harrastuspohjalta myös erilaiset kamppailulajit on tullut käytyä läpi. Kuulaharjoittelu tuli ohjelmistoon mukaan noin 3 vuotta sitten kollegan
innoittamana ja noin 1,5 vuoden siirtymävaiheen aikana perinteinen puntti jäi vähemmälle ja kuulaharjoittelu otti isompaa jalansijaa. Rengasharjoittelun aloitin vuotta myöhemmin, eli 2 vuotta sitten. Nykyään harjoittelu muodostuu kuula-, rengas-,omakehonpainoharjoitteiden lisäksi perusvoimaliikkeistä tangolla.

3. Kerro oma kokemuksesi siitä, miten olet päätynyt treenaamaan kahvakuulilla. Miksi? Mikä siinä vei mennessään?
Alkuun opettelin kuulaharjoittelua lähinnä sen takia, jotta voisin tarjota asiakkailleni jotain muutakin kuin perinteisiä juttuja. Täytyy myöntää, että alkuvaiheessa vihasin kuulilla treenamista, sillä koin silloin järkyttävän herätyksen huomatessasi kuinka “huonossa” kunnossa sitä tuli oltua vaikka treenasi lähes päivittäin ja massaakin oli 10 kiloa enemmän kuin nykyään. Kehonnakerrus kunniaan! Silloin kärsin myös häiritsevistä selkä-, sekä olkapääongelmista. Yhtenä päivänä tein päätöksen, että jätän kaiken vanhan pois niin kauaksi, että kyseiset vaivat saadaan kuntoutettua ja aloin systemaattisen harjoittelun/opettelun kuulilla. Noin 8 kuukautta tuli opeteltua kaikki mahdolliset liikkeet mitä vain markkinoilta löytyi ja ilokseni huomasin, että sinä aikana myös selkäongelmat hävisivät kokonaan! Kun rengasharjoittelu tuli mukaan, katosi olkapääongelmat. Luonnollisesti tässäkin etenin TODELLA rauhallisesti ja pyrin siirtymään helpoimmasta vaativampaan variaatioon ja näin sain kaikessa rauhassa haettua oikeita tekniikoita, sekä vahvistettua paikkoja niin että ne kestäisivät haasteellisempia liikkeitä.
Kuulaharjoittelu on tuonut treeniin täysin uusia ulottuvuuksia ja motivaatiota ei ole tarvinnut etsiä, sillä haasteita löytyy joka saralta. Jos pelkkä voiman hankinta ei kiinnosta, voi keskittyä motorisesti haasteellisempiin liikkeisiin, tai vaikkapa GS-tyyliseen harjoitteluun. Hienoa on myös huomata, että melkein jokaisessa hyvässä treenissä oppii jotain uutta ja monesti se uusi juttu on jokin ihan perustekniikkaan liittyvä “herätys”. Itselleni on todella tärkeää, että mitä tahansa tekee, tulee homman olla haasteellista ja koskaan ei saa tuntua siltä ettei ole enää mitään opittavaa. Näissä hommissa työnsarkaa piisaa!!

4. Hyödynnätkö kahvakuulia jotenkin muuten kuin omassa harjoittelussasi?
Asiakkaiden kanssa päivittäin. Kaikki asiakkaani käyttävät nykyään poikkeuksetta kuulia ainakin osana harjoitteluaan.

5. Mitkä ovat henkilökohtaiset tavoitteesi?
Nykyään lähinnä uuden oppiminen, mutta toki sitä henkilökohtaisella tasolla pyrkii kehittämään omaa fysiikkaansa mahdollisuuksien mukaan. Kilpaileminen GS:ssä ehkä jossain vaiheessa harrastuspohjalta, mutta kehontyyppi on enemmän tuollaiseen räjähtävään voimantuottoon luotu, joten myönnettäköön, että sen tyylinen harjoittelu on lähempänä sydäntä.

6. Millainen on liikuntaviikkosi, kuinka usein treenaat ja mitä?
Asiakkaiden kanssa tulee heiluteltua kuulia päivittäin useita tunteja, mutta en ajattale sitä treenaamisena. Omaan harjoitteluun kuuluu hieman harjoittelun intensiteetistä riippuen 3-5 voimaharjoitusta, joka tällä hetkellä sisältää kuulien ja renkaiden lisäksi, maastavedot, rinnallevedot, korkeat vedot, tempaukset, sekä mm. etukyykyt tangolla ja erilaisia hyppyharjoituksia. 1-2 säkkitreeniä + keskimäärin 1 juoksutreeni. Mitään tiettyä jakoa en ole käyttänyt enää vuosiin, vaan tehdään sitä mikä tuntuu sillä hetkellä hyvältä. Jos tuntuu että tänään lähtee ennätyksiä, niin saattaa olla että harjoitus sisältää vain 1-2 liikettä joissa pyrkii liikuttelemaan mahdollisimman raskaita painoja, kun taas toisena päivänä keksitään mahdollisimman hulluja Comboja jolloin harjoituksesta löytyy kaikkea mahdollista kuulilla, renkailla, väliin vähän nyrkkeilyä ja sitten vielä parit hyppyharjoitukset kaupan päälle. Ulkona harjoitellessa lisäksi heittoharjoitukset.

Pääsääntöisesti teen perusliikkeitä kuulilla, mutta aina aika- ajoin jätän ne kokonaan ja teen kaikkia erikoisliikkeitä pyrkimyksenä kehittää muita motorisia taitoja, liikkuvuutta, tasapainoa, kehonhallintaa jne. Omakehonpainojumppaa teen päivittäin ja teen ne aina lämmittelyinä ennen mitä tahansa harjoitusta. Paras tapa pitää kroppa vetreänä!

7. Onko jotain, mitä haluaisit sanoa kuulaharjoitteluun liittyen? Hehkutusta? Varoituksen sana?
Työn puolesta on tullut hehkutettua niin paljon, että en ei enää! Ei muuta kuin, että vilpittömät suosittelut kaikille niille jotka harkitsevat kuulaharjoittelun aloittamista. Ja sehän ei tarkoita sitä, että pitäisi unohtaa kaikki vanha, vaan ottaa hommaa pikku hiljaa mukaan siinä määrin kun oppii uutta. Tunnen monta ihmistä jotka ovat alussa sanoneet, että teen näitä kuulaliikkeitä lähinnä lämmittelyksi, muutaman kuukauden jälkeen se on jo fifty-sixty ja vuoden, parin päästä sama hemmo ilmoittaa treenaavansa pelkästään kuulilla. Varoitus siis, tämä on addiktoivaa!

8. Terveisesi muille kahvakuulailijoille, tai kahvakuulaharjoittelun aloittamista harkitseville?

Taisi tulla jo tuossa äskeisessä!

Kiitos paljon ajastasi!

Kiitos teille kun jaksatte ahkerasti viedä tätä juttua eteenpäin!

Jukka
Elitra Oy

0400-866072

One response to “Jukka Rajala

  1. Pingback: Katsauksessa IKSA 1&2 | Supersets